laupäev

Aleksandrikook

675 g nisujahu
450 g võid
225 g suhkrut
8 sl tuhksuhkrut
ploomimarmelaadi
vett

Sega jahu, või ja suhkur. Jaota tainas pooleks ja suru sõrmedega kahele võiga määritud ahjuplaadile. Küpseta 215 kraadi juures ahjus 15 minutit. Jahuta.
Sega tuhksuhkur veega keskmiselt paksuks seguks. Libista üks kook serveerimislauale. Määri pealt ploomimoosiga. Libista teine kook esimese koogi peale. Määri pealt glasuuriga.

(retseptipõhi Toidutarest)


Niiiii magus kook, et minu otsus teha ainult pool kogusest (ma ei raatsinud nii palju oma palmirasva kulutada) oli õigemast õige. Pealegi jäid koogiplaadid peale küpsemist nii pudedad, et minu igasugune ponnistus neid tõsta viis plaadi pudenemiseni puruks.
Ploomikeedist läheb kindlasti rohkem kui algretseptis kirjutet (4 sl kaks korda suuremale koogile), ka tuhksuhkrut kulus rohkem, ja vett siduainena. Suhkruglasuuri peab järgmine kord panema tainaplaadile, mitte määrima. Niipea kui ma määrima hakkasin, pealmine koogikiht ka lahti tuli. Seetõttu ilusat valget glasuurikohta põhimõtteliselt polnudki. Üldse jäi nii suurestki kogusest glasuurist puudus, omaarust küll laristasin hulgem.
EDIT: järgmine kord proovi koogiplaate hoida peale küpsetamist natuke aega külmkapis tahenemas. Nimelt kuna kook oli ikka jube magus, jagus mul seda ka järgmiseks hommikuks, ja siis oli seda juba palju viisakam lõigata ja serveerida. Kui nüüd hoida koogiplaati enne külmas ja alles siis asuda lõpliku viimistluse juures, siis äkki see ei lagune ja pudene nii palju... tasub proovida!

1 kommentaar:

  1. Puhas klassika :) Lapsepõlves see mulle tegelikult üldse ei maitsenud, tundus üpris mõttetu koogiga. Aga nüüd miskipärast meeldib väga, ainult ise pole veel teha jõudnud.

    VastaKustuta