esmaspäev

Mustsõstra-toorjuustukook

pool pakki Selga küpsiseid
50 g võid

300 g mustsõstraid
600 g toorjuustu (Philadelphia täisrasvast või Farmi)
0,5 dl + 1 dl suhkrut
3 muna
1 dl hapukoort
1 spl tärklist (soovi korral*)

Koogitegu alusta enne küpsetamist sellega, et tõsta toorjuust, munad ja hapukoor toatemperatuurile soojenema (pool kuni 2 tundi, sõltuvalt toatemperatuurist).
Pane mustsõstrad 100 ml veega tulele ja keeda 3 minutit. Lisa 0,5 dl suhkrut, kuumuta keemiseni ja keeda veel 5 minutit, kuniks siirup pakseneb. Püreesta saumikseriga (ettevaatust, tulikuum!) ja sõelu tahked tükid välja. Jäta saadud segu jahtuma.
Tee küpsistest puru ja sega sulatatud võiga. Suru lusikaga õhukese kihina lahtikäiva koogivormi põhja.
Vahusta toorjuust kreemiseks (see käib kiirelt kui oled toorjuustu toatemperatuurini soojendanud), lisa 1 dl suhkrut (kui soovid lisada ka tärklist, mis annab suurema kindluse koogi koospüsimiseks, siis sega tärklis eelnevalt suhkru sisse) ja ühekaupa munad. Kõige lõpus lisa hapukoor ja sega ühtlaseks massiks.
Kalla toorjuustusegu ettevaatlikult koogipõhjale. Võta mustasõstrasiirup ja kalla see peenikese nirena, ringjate liigutustega koogi peale.
Kook küpseb 160-kraadises ahjus 50-60 minutit. Aseta küpsetamise ajaks ahju ka veenõu, sest suurem niiskus hoiab ära koogi pragunemise.
Pärast koogi valmimist jäta kook esmalt ahju jahtuma, ahjuuks paokil. Tunni pärast tõsta kook ahjust välja toatemperatuurile jahtuma ja seejärel pane kook üleööks külmkappi tahenema. Koogivormist võta välja järgmisel hommikul.

(retsept perenaine.ee-st)



Kuna minu kook pidi üle elama tunniajase autosõidu, panin sisse ka tärklist. Lisaks tahtsin teha koogi suures vormis, seetõttu panin 150 g rohkem toorjuustu ja kõike muud täidismaterjali ka. Nii kaunist välimust kui algretseptis mul saavutada ei õnnestunud, lisaks ei vajunud minu mustsõstraosa põhja, vaid jäi mingil põhjusel pinnale (ei ole tohtinud olla paksem segu, kuid kes teab), kuid maitse oli omapärane ja mu vanaema, kes ei armasta magusat, tegi väga kurja nägu, kui tal soovitati alles jäänud koogitükid meile koju kaasa panna. Seega tundub, et maitses. Mulle mustsõstar ei meeldi (kas see pole mitte ka kaks sõna?), kuid selles koogis on see mõnus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar